Monday, February 23, 2015

Bersalin Caesarean, pengalaman bersalinku...

Assalammualaikum...

Mari kita sambung cerita ya, sebelum masuk wad, doctor dah tetapkan date untuk czer. 9hb dec 2014, kalau sepanjang tarikh tu, baby back to normal position, sy akan bersalin normal, tapi kalau tak..memang czer shj pilihan yang ade untuk selamatkan mummy dan baby... masuk hari Jumaat (28 Nov 2014), sampai hari Selasa, saya dah boring sangat2..haha, boleh tak gitu? then sy ade jugak tanye doc in charge boleh tak nak request operate awal lagi sebab memang dah takde pilihan bersalin normal kan..lagipon masa mula2 tahu baby songsang, sy dah redha dah..saya tahu Allah dah plan baik sangat2 untuk saya dan baby selamat..mungkin saya tak mampu nak tahan contraction, mana tahu kan, Allah adalah sebaik-baik perancang...

Alhamdulilah, keesokannye Rabu (3 Dec 2014), Prof atau mungkin lagi pakar macam big big bos round setiap pagi. hari tu saya genap 37 minggu, di mana kandungan saya dah matang kalau nak keluarkan baby...masa kat katil saya, Prof tu memang dah kenal, 6 hari kan duk wad..hihi..then die tanye student doc die about my case and ask why still lagi tunggu kalau dah memang boleh untuk operate...masa tu dalam hati syukur sangat2 sebab ade yang faham..then die tanye saya ade ape2 nak cakap ke, sy cakap lah memang pernah tanye doc in charge jika boleh cepatkan date if memang xde possibility untuk bersalin normal.. die explain pasal availability of ot room semua..

After checkup, sy dibawa untuk scan pagi tu jugak, confirm still songsang lagi.. then pergi klinik pakar bius untuk sign surat2 yang perlu...then baru lah buat ctg, mase buat ctg tu...doc inform my date operate is 5 dec 2014, Jumaat..dalam hati syukur alhamdulilah dapat cepat sikit..then dah lama baring tunggu ctg abis, doc dtg balik tanye saya bile last makan..sy cakap lah pukul 8pg tadi breakfast..masa die tanye tu dah pukul 11-12tgahari..die suruh puasa dulu sebab nak confirmkan dengan ot room. mungkin dah masa zara lahir that day, memang confirm sy masuk ot petang tu pukul 2pm sbb ot free petang tu jugak..

Masa tu lah kena masuk tube kencing, kena cucuk tangan..adehh..2 benda ni paling tak suka bila ingat balik..hahha..namun ape kan daya, lambat laun memang kena jugak..zara mesti keluar dengan selamat..tak kisahlah mummy nye sakit kena potong..heee~

Pukul 2ptg sy ditolak ke ot room tanpa sesiapa di sisi..haha, sedey nye bile ingat balik..nasib baik ade akak sama2 wad tu baik sgt..memang geng sepanjang duk wad ni..die lah yang tlg pggkan phone..die lah tlg inform husband semua..iyelah, benda rushing mcm ni kan, semua orang tak jangka..nak pulak husband kat shah alam, sy kat seremban..memang take time nak sampai..

Pukul 2.15ptg sy dah masuk ot room, huhu seram sejuk je pikir..baca2 doa apa yang patut time tu memang tak putus2...nak pulak bius separuh badan, memang sy sentiasa sedar sepanjang masa..sebenarnye sy nampak je perut kena bedah, kena jahit..tapi tengok2 macam tu lah kat lampu tu..sampai satu masa perut gegar habis, then dengar tangisan zara,..ya Allah, memang automatik mengalir air mata ni.tengok zara dibawa ketepi untuk dibersihkan..dalam hati tak sabar nak jumpa baby...badan dah gigil2, gigi pon terketar-ketar..2.15ptg masuk, 2.49ptg zara dah lahir..alhamdulilah..dipermudahkan segalanya..doc siap mention dah jadi ibu dah awak masa die tunjukkan baby..comel sgt..saya cium2 seluruh muka die..memang tak terkata perasaan syukur tu..tak sangka anak ni yang saya bawa ke mana-mana 9 bulan..yang jadi teman borak saya sepanjang 9 bulan..yang bergerak-gerak, mengeras...tak sangka dah ade depan mata...alhamdulilah...

Fathina Nur Zara yang fresh baru beberapa jam keluar dari perut..berat 3.05kg..

My girl, our girl...sungguh tak sangka tanggal 3 December 2014 dah jadi seorang ibu..

While waiting for my baby..masa ni dah keluar ot room, kena pergi ke labour room sebab nak jemput si comel tu...tak rasa pape lagi time ni, memang separuh badan kebas kena bius...

Hari kedua..pukul 4pagi baru si anak tido lena..bila dah jadi mak ni, automatik time tido pun kurang..kadang2 rasa magic sebab dapat tidur 2-3jam dalam masa sehari pun dah puas..indahnye pengalaman jadi seorang ibu...

Hari ketiga..selepas disolek oleh student nurse..zara dah ready nak balik rumah..masa ni die bukak je mata..baik sangat2! love you sayang...

Dan automatik instagram pon dah bertukar jadi Fathina Nur Zara punye instagram..hehe

Setiap ibu yang bersalin sama ada normal atau bedah semua Allah dah tetapkan, yang penting kite kena terima dan redha dengan ketentuanNya..

Terima Kasih Allah atas anugerah tak ternilai ni...

Truly : yanaMz~

1 comment:

FyzaSaleh said...

Assalamualaikum. :) fiza follower baru utk blog ni. Salam berkenalan. :) syukur alhamdulillah. Best kan dpt baby. Rezeki masing2 tu. Fiza bsalin tempoh hari, bersalin normal ja..tp induce la. Huhu nnt fiza follow insta Yana k. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...