Wednesday, February 26, 2014

Bercuti di Medan, Indonesia (Part 4)

Assalammualaikum...

Kami keluar lambat sikit untuk hari ketiga di Medan..janji dengan Pak Mohsin pukul 10pagi (11pagi-Malaysia)...then kol receptionist, they said last breakfast 10am..so memang ngam la..pack semua terus, breakfast then bley sekali jalan..takyah naik2 bilik lagi...

Bubur nasi dengan toasted bread...

Lepas tu lontong..haha, nampak tak pagi-pagi dah banyak makan kat situ...for the third day, makan sendirian berhad..so better makan banyak2..hihi

Hari ketiga takde ape sangat dah, sebab semua dah pergi hari kedua, cuma pergi Istana Maimoen sahaja...

Ini la rupa bahagian luar Istana Maimoen, original istana yang dah jadi muzium...Istana ni terletak di tengah-tengah bandar...bandar Medan sangat besar ye, masa diambil dari hotel ke sini pun hampir setengah jam...macet dan traffic light case...

Istana ni agak besar...bahagian dalam nye pun unik...memang suka lah budak-budak yang datang melawat sini main lari-lari...

Tempat famous bergambar kalau dekat Istana Maimoen ni...sebelum datang sini, banyak survey jugak..memang mostly bergambar kat sini..and i did it also!

Hari Rabu tapi ramai jugak ye...kebanyakannya school visit...excited diorang dapat berjalan...

Ada jual souvenir dalam ni...

Kat sini boleh ambil gambar pakai pakaian diraja...10ribu rupiah sahaja untuk 1 baju iaitu dalam RM3, ambil gambar siap print pun 10ribu rupiah...sangat murah...

Ni antara contoh nye..tapi kami tak bergambar pun sebab panas...ambil gambar ni buat kenangan sahaja....

Okay done for Istana Maimoen...

Next we go to souvenir shop...masih banyak lagi barang belum beli...Pak Mohsin bawak kami ke kedai ni...tapi kami tak berapa berkenan with the price...

Maybe kedai selesa, tak diganggu oleh orang jual-jual, pilihan banyak...tapi tak boleh tawar..fix price...tu yang taknak...beli sehelai buat syarat je, pastu request nak pergi tempat lain yang boleh tawar-menawar...tak kisah la kena kaco dengan jurujual, yang penting nak murah! haa, gittewww~

Selingan sikit..hehe..

Bayar2...~

So we go here, actually ni kawasan Istana Maimoen tadi...end up sini jugak beli semua barang...

Dah habis borong segala barang dekat sini...senyum lebar la makcik2 nih..

Masa masih awal lagi...tak tahu mana nak pergi, tak kan nak direct to airport..so ke Sogo la kite...Pak Mohsin pun tak tahu nak bawak kami ke mana, sebab dah settle 2nd day...silap kami jugak tak survey betul2 apa tempat menarik dekat Bandar Medan...dak tak tahu nak buat apa...haha

Jalan-jalan, nak shopping kat sini pon tak berapa berkenan sebab tempat ni ala2 Mid, KLCC etc...

Dah lapar makan nasi ayam penyet...berselera la sikit...

Then jalan2 dalam Sogo ni...dah macam kanak-kanak masuk play game area...

Menarik, tu yang ambil gambar... =) *nampak tak dah bosan disitu*

Around 4.30pm kami dah gerak ke airport...sebab nya masa diambil dari bandar ke airport dalam sejam...so need to go early....

Beg beranak satu je... :(

Kat airport pun ade student visit....

Muka dah boring...flight kami pukul 9pm...kami dah kena tunggu kat sini pukul 5pm...check in bag pukul 7pm...lama tuuuu...

Okay, jom cari makan untuk dinner...
Airport baru...cantik..bersih..selesa...good job Medan!

Mee goreng...

Bihun Sup...

Masuk dalam kena tunggu lagi...fengsan..~

Pemeriksaan Keamanan...

Kena tunggu lagiiiii~ masa ni memang tak sabar nak balik Malaysia dah...hahha

Last bergambar di bumi Medan....

Alhamdulilah..selamat sampai hari Rabu 11pm+++ ...perjalanan tak sampai satu jam...tidur sekejap dalam flight, tiba-tiba dah ada di Malaysia..kami tinggal kan Medan dengan seribu kenangan iaitu tempat honeymoon merangkap tempat pertama kali kami travel ke luar negara bersama-sama...10feb2014-12feb2014 dalam kenangan...

Tips will be come out later...thanks for reading...

Truly : yanaMz~
 

6 comments:

Mysterious Mel said...

Salam. Nice pics and info yang sangat berguna. Saya akan ke Lake Toba bulan November nanti. Sila singgah blog saya kalau sudi SURVIVE...sesuai untuk aktiviti santai bersama keluarga

aziman omar said...

Salam,
Entry yang menarik!! Nak berkongsi dengan semua pembaca…
Saya ada menyediakan ground pakej ke Medan atau seluruh Indonesia dengan harga yang menarik.Kepada anda yang baru pertama kali nak melancong,kami sarankan anda guna kan khidmat kami.Semua urusan dilakukan di Malaysia dan ianya lebih selamat,murah dan meyakinkan.
Pelbagai pakej ke Indonesia untuk anda. Kami akan guide anda dari anda menjejakkan kaki ke tanah seberang sehinggalah anda meninggalkan negara tersebut.
Hubungi saya ditalian 0126665436 (call/sms/whatsapp) Atau email saya di: aziman68@gmail.com
Sebarang pertanyaan akan kami layan.
Atau boleh juga ke Blog kami untuk pelbagai info:

http://freelancetour.blogspot.com/

aziman omar said...

Salam,
Entry yang menarik!! Nak berkongsi dengan semua pembaca…
Saya ada menyediakan ground pakej ke Medan atau seluruh Indonesia dengan harga yang menarik.Kepada anda yang baru pertama kali nak melancong,kami sarankan anda guna kan khidmat kami.Semua urusan dilakukan di Malaysia dan ianya lebih selamat,murah dan meyakinkan.
Pelbagai pakej ke Indonesia untuk anda. Kami akan guide anda dari anda menjejakkan kaki ke tanah seberang sehinggalah anda meninggalkan negara tersebut.
Hubungi saya ditalian 0126665436 (call/sms/whatsapp) Atau email saya di: aziman68@gmail.com
Sebarang pertanyaan akan kami layan.
Atau boleh juga ke Blog kami untuk pelbagai info:

http://freelancetour.blogspot.com/

Wan Shah said...

FULL GROUND PACKAGE MEDAN INDONESIA 3 DAYS 2 NIGHT
RM370 PER PERSON MIN 4 PERSON.

DAY 1 KUALANAMU – PARAPAT - LAKE TOBA
• Arrival at KualaNamu International Airport in Medan.
• Breakfast at local restaurant.
• Proceed to Parapat Lake Toba.
• Lunch at local restaurant.
• Enroute stop at Paten Shop.
• Having dinner at local restaurant.
• Then check in to hotel for accommodation.
• Then free at own leisure and rest.

DAY 2 PARAPAT- BRASTAGI - MEDAN
• Breakfast at hotel
• Took the local ferry to Samosir Island
• Straight to Tomok is about 5km from Tuk Tuk on Samosir Island.
• In Tomok you can see the grave of King Sidabutur.
• Visit Batak village
• Continue travel to Brastagi
• Enroute stop at Simarjarunjung
• Stop at SipisoPiso Waterfall
• Visit Pasar Buah at Brastagi.
• Having lunch at local restaurant.
• Then proceed to Medan.
• Check in hotel at medan.
• Visit Maimoon Palace.
• Prepared for dinner at local restaurant.
• Visit Merdeka walk for relaxing.
• Then free at your own until proceed back to hotel.

DAY 3 MEDAN - KUALANAMU AIRPORT.
• Having breakfast
• Visit Masjid Raya.
• Shopping at Toko Batik
• Check out for souvenir or t-shirt at Pajak ikan.
• Having lunch at local restaurant.
• Go to shopping complex for souvenir and some local product.
• Some tourist enjoy the cheapest massage and spa.
• Transfer back to Kualanamu International Airport.

Package Include :
• Airport pick up and transfers
• Hotel at Medan , Parapat
• Meals : Breakfast , Lunch , Dinner
• Transport : MPV or Van ( Driver include )

• ITENERARY MAY CHANGE DEPENDING ON TIME , WEATHER CONDITION OR CUSTOMER DEMAND.
• TOURIST ARE ADVISED TO HAVE THEIR OWN INSURANCE COVERAGE.
• FOR 3 DAYS 4 NIGHT AND 4 DAYS 5 NIGHT ALSO AVAILABLE.

For further Information and inquiry:
0124156404 CALL MESSAGE WHATSAPP. ( IRWAN )

Anonymous said...

kalau nak beli barang murah dan macam2 kat medan boleh singgah ke Pasar ikan lama dan pasar sambu... barang pun boleh tawar. bila saya balik kampung ( Aceh ), saya akan naik flight KL to Medan dan confirm suami akan pastikan tak lupa untuk singgah 4 tempat ( Pasar ikan lama, pasar sambu, merdeka world dan medan plaza)... Suami suka tempat tu sebab Dia cakap barang lagi murah dari negara asal Dia ( Malaysia )... Just For Sharing. Tq.

melancong_murah _baloi said...

Salam pelancongan dari melancong_murah_baloi, mahu melancong ke Seluruh Indonesia : Lombok , Bandung, Medan , Jogjakarta, Jakarta, Pekan Baru, Padang, Banda Acheh ke Korea, China , Australia

kami dengan senang hati menyediakan pakej yang berbaloi-baloi

Instagram : melancong_murah_baloi
Facebook : melancong murah baloi
Email : melancongmurahbaloi@gmail.com
Phone/ Whatsapp : 0175367426 Nurul Insyirah

we serve you better :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...