Friday, October 25, 2013

Trip ke Jakarta & Bandung - Day 1 #triobachelortrip


Assalammualaikum...

Ini cerita pasal Jakarta-Bandung trip last weekend, pergi 3 hari sahaja untuk 2 kota which is Jakarta dan Bandung.. serious tak puas! it supposely 4 days bak kata pak supir kami... :).. takpe lah, anggaplah ini warm up untuk pertama kali pergi oversea...waah,oversea youuuu..luar Malaysia jugak la kan..hehe...

Pukul 5.30am ni..mata pon x boleh bukak lagi..

Buku merah jangan lupa bawak...

Alhamdulilah, kami selamat pergi dan selamat balik..ikot pada gambar saya di instagram banyak gambar kami bertiga je kan..tapi sebenarnye kami pergi 9 orang..trip ni sebab kitorang book tiket awal..kami bertiga je pada mula nye, konon pada masa tu nak survive sendiri, naik train lah, book hotel sendiri lah... lepas tu mungkin rezeki kami, mak shedot buat jugak package untuk kawan2 nye..maka jadi lah 9 orang..maka kami tinggal bayar harga pakej dan bawak diri je jalan2 sana... saje je eksyen nak letak #triobachelortrip ...nanti yang bachelor dah jadi duo pulak...pandai korang eh!

Flight kami dari LCCT pukul 7am, jadi around 5.30am kami dah ada dekat sana..gigih wooo nak bangun pagi2..berjalan punye pasal..haha..sempat juga la breakfast di LCCT, sandwich berharga RM8.90..hah, hamik! x breakfast punye pasal....Kalau difikirkan, dah lama tak naik flight sbnrnye, dulu 1st time naik flight MAS ke Sabah..ni kira first time naik Air Asia...excited terlebih! dapat pulak tiket murah, Everyone can fly! betol la slogan tu.. :p

Sempatkan aje bergambar..ahahh

Dalam flight ambik2 gambar, lepas tu tido je lah, pagi2 buta lagi kan..tahu2 je dah announce nak landing di Bumi Jakarta..owh, cepat!


Dekat sana lambat sejam dari Malaysia, kire nye 1.30pm waktu Malaysia, 12.30pm waktu Indonesia dah masuk Zohor dah...alhamdulilah, cuaca baik..cume ade 2-3 kali gegar2 jugak flight kami..mungkin sbb hujan...

Dah nampak Jakarta...kawasan yang padat dengan penduduk...

Kami mendarat di sini..Pak Supir kata tempat kami landing ni kire nye macam LCCT, ade lagi main airport diorang, yang tu memang orang kaya2 punye tempat..katenye! tapi ape2 pon, airport ni tetap canggih, sebab ade wifi..hiks!

Ambil gambar dulu depan flight, masa balik nanti dah malam..tak nampak dah nanti...
Keluar je dari airport, Pak Supir kami dah tunggu..ganteng banget! peramah pulak tu...disebabkan kami 9 orang, jadi pak supir sediakan 2 kereta...senang kan sumbat hasil tangkapan...hehe...

Bas AirAsia pickup kami...sumbat selagi boleh!
Kat sana sangat berbeza dengan Malaysia, terutama lifestyle dan keadaan trafik...jammed memanjang! kalau lah saya tinggal sana..boleh bikin stress!

Sempat dalam toilet kat area surau luar airport..Kering itu Sehat!

Ni OTW ke salah sebuah kedai di area Bandung..macet bangat!
Owh yaa, first day kami terus ke Bandung..

Inilah kedai Pak Supir bawak kami..agak murah jugak kain2 pasang kat sini..rambang mata...jadinye, saya xbeli ape2 pon kat sini!

Boleh juga nak tempah...hari ni tempah, esok siap delivery ke hotel terus...

Next, kami terus ke Heritage, Summit, Terminal Tas, etc. kalau kat Malaysia, tempat tu ala2 JPO..barang2 branded punye tempat...

Ni suasana tempat ni, makcik2 tu semua satu trip dengan kami...tengah bincang pasal sim kad..takot sesat..boleh hello2..hehe..

With Shedot dan mak nye....mak shedot ni mak andam..tu yg selalu ke sane...

Mereka yang comel2...

Sebelum start berjalan, makan sini dlu...nama cafe lupa dah..ahha, baru seminggu dah lupa..

Minum air juice ini...familiar bukan..tak jauh beza Indonesia dengan Malaysia.. =)

Kami makan french fries dan roti bakar coklat shj di sini...

Tengok banyak kali nampak sedap jugak..pandai orang tu hias..hehe

2x sy makan fries,1x time kat Bandung, 1x lagi masa kat rnr otw ke Jakarta..both no salt..mereka memang amalkan gaya hidup yang sihat...

Ini lah Heritage, sgt famous tempat ni..okay lah utk barang yang branded dan boleh dpt murah di sini...

While waiting the rest..belum pape lagi dah penat...hihi

Bergambar untuk kenangan...

With Big Mr. Bean...goyang pulak gambarnye.. :(

Lily Rose

Cheese Cake

Ni area tempat kami makan..free wifi here..sambil menunggu, sambil online...

Muka penat sudah...

Owh, lupa nak cerita...before pergi Heritage act we drop by Hotel dulu..untuk letak barang dan solat...Wiena Hotel boleh dikira best jugak servisnye walawpun kecik..ade swimming pool, free wifi yang penting!

View yang aman dan nyaman..sejuk banget hotel ni..hiks

Posing2..~ about hotel ni kte review later ye...

Okay, end for 1st day...1st day tak banyak aktiviti sangat..just fokus pada 1 or 2 tempat sahaja...walawpun penat, excited tu lagi lebih! Okay, sekarang rasa rindu nak travel lagi....

Will be continue to 2nd day soon.doakan saya rajin2 update... =)

Truly : yanaMz~

2 comments:

S. Faezah said...

bestnya..teringin nak pegi sana juga..tp xde cuti sesuai..
kain lace murah2 x yana?

-yana mz- said...

Pergi hujung minggu macam yana pon okay..cuma rushing sikit lah..hehe

Sangat murah kain lace kat sne..harga beza btol..nnti cte kat day 2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...