Friday, February 21, 2014

Bercuti di Medan, Indonesia (Part 2)

Assalammualaikum...

Sambung Part 2 cepat-cepat sebelum lupa...belek-belek balik baru teringat cerita Jakarta tak settle lagi...hehe, so meh la kita settle kan secepat mungkin cerita Medan ni sebelum tertangguh macam cerita di Jakarta Bandung....

Hari kedua awal-awal pagi lagi kami dah get ready untuk ke kota Medan, hari kedua ni banyak sikit destinasi...so need to go early in the morning...

Muka fresh pagi-pagi...penat wooo...haha...penat dalam perjalanan..jalan kat sana bukan highway macam kita, berlubang-lubang jalan nye..sakit badan...abaikan belakang tu ye..

View dari depan bilik kami....

Sementara menunggu nak sarapan, kami bergambar-gambar dulu pagi tu...lagipun sayang kalau tak bergambar, sebab view kat hotel ni cantik..nak pulak entah bila boleh sampai sini lagi kan...

Danau Toba...

Ini la rupa hotel kami...masa malam agaknye lampu bilik kami je yang menyala...tak ramai orang sebab weekdays kot...

Love this pic..thank you husband!

Mata sembap awal-awal pagi...husband pandai cover ye..belum panas lagi tuh...

Kawasan ni boleh mandi sebab ada tangga turun tu...tapi macam dalam semacam je...~

Ambil gambar sendiri..hohoho...

Cantik...cantik...cantik...

Dulu panggil encik keding, pastu panggil encik tunang, sekarang husband....this person mine...

Heheh, tengok la tu...

Nak selfie jugak...

Beautiful place, beautiful moment...~

Breakfast time..

Checkout...

Sepanjang jalan menuju ke feri

Tanah yang subur...~

Inshaa-Allah, ade rezeki sampai lagi....

Sementara nak tunggu naik feri, kita bergambar-gambar dulu ye..





Atas feri...ni gaya spontan...

Ni gaya tak spontan...

Ni gambar candid...

Kami di bahagian bawah feri...

Kami di bahagian atas feri...

Masa ni saya dah turun, tak larat panas sangat tapi my husband masih lagi berjuang for the best pic!

Sampai je di seberang tasik, kami dibawa ke Perapat untuk shopping...dalam 15 minit perjalanan dari feri...

Tapi sayangnye kedai banyak belum buka, agak pagi jugak kami sampai sini..tempat ni pon tak meriah pon lagi...memang harga pecah telur kami dapat.... =D

Our baju, pakai untuk the next day..memang dah plan siap-siap dari Malaysia nak beli baju Medan pakai for last day...ni lah baju pilihan kami....selalu kalau pergi vacation, kami mesti akan cari baju sedondon...

Susah nak cari kedai makan muslim di kawasan Perapat sebab mostly christian but syukur alhamdulilah our tourist guide is muslim dan seronoknya memang akan ada logo tourist guide company dekat kedai makan yang kami makan, trusted!

Tengah tunggu makanan..

Macam biasa sangat banyak, dan kami tak sentuh semua...

The way my boyfriend aka my photographer did his job...

And this is the result!

Alhamdulilah, kenyang sudah...

Next kami ke Sipisopiso Waterfall, perjalanan agak jauh...dan kali ni perjalanan kami sangat mencabar sebab jalan bengkang-bengkok,tak rata dan berbukit-bukit..pak supir maybe dah biasa, tapi kita yang tak biasa ni memang sakit-sakit badan je...hehe..

Setelah sejam lebih sampai lah kami di kawasan air terjun sipisopiso ni...tempat ni adalah penghujung danau toba..punye lah besar tasik tu...kalau naik bot direct pergi sini mungkin cepat sampai..hehe...btw, ni la kereta yang kami naik sepanjang 3hari kami di Medan...kereta yang bagus, langgar lubang pon no hal..

"Syg suka pegang perut abg"
Hee, pernah my husband cakap macam tu, no reason, suka..hihi...

Love this pic! thank you monopod!

Belakang tu lah hujung tasik toba nie...

Pernah dengar Gunung Sinabung yang keluarkan debu panas? sebenarnya kejadian tu berlaku during our 2nd reception which is a week before our honeymoon...masing2 risau kami pergi sana, tapi kami dah survey, tanya tourist guide agen dekat Malaysia is everything okay, and he said everything's okay, jauh..don't worry..so kami pon dengan yakinnya menuju ke Medan...~

On the way nak ke Berastagi kami nampak ni..saya lah yang perasan dulu..macam pelik kenapa lah gunung tu berasap-asap, then tunjukkan dekat pak mohsin, and he said yes, itulah gunung sinabung...subhanallah...macam tak percaya boleh tengok depan mata sendiri walawpun hakikatnya beratus-ratus km jaraknya...betapa besarnye gunung tu...

Cari tempat untuk berhenti dan bergambar, pak mohsin pon excited sebab dia cakap memang susah nak nampak gunung tu...tapi masa tu mungkin rezeki kami, sangat jelas untuk kami tengok..pak mohsin pon ambil gambar untuk kenangan die...orang sana pon susah nak jumpa gunung berapi..sebab bandar ke tempat ni sangat jauh...

Kiri kanan gunung tu masih ada lagi pokok2 yang tak terjejas...gunung ni la tourist guide kami cakap kalau meletup one day, boleh jadi tasik sebesar danau toba..wallahuaklam...hanya Allah sahaja yang tahu...dan syukur alhamdulilah kita yang tinggal di Malaysia jauh dari perkara-perkara ni...

Perjalanan kami diteruskan, dalam sejam kami sampai di Berastagi dan sejam lebih sampai di Kota Medan..total up perjalanan kami tak ingat berapa sebab kami banyak persinggahan...mungkin dalam 5 jam jugak...

Tempat first di Kota Medan adalah kedai ni...

Dekat sini tak berapa murah macam Bandung, nak ikutkan memang Bandung syurga shopping..kat Medan tak berapa banyak pilihan macam sana dan harga pon mahal sedikit...mungkin ada tempat lain lagi murah...

Next sini pulak, tempat orang Medan beli kek dan bahulu, kalau di Bandung or Jakarta famous dengan Kartika Sari, kat sini famous dengan Bolu Meranti...not bad...sedap jugak...harga pon okay, menyesal tak beli banyak...hihu..~

Antara list harga dan jenis....memang main ribu-ribu sahaja!

Dan last before check in...

Makan ikan bakar, sedap sangat!

Dan ikan tersebut licin!

Sampai Garuda Plaza Hotel, Medan...servis kat hotel ni sangat bagus...hotel 4 star dan kalau pergi Medan lagi, memang akan cari hotel ni..

Bilik kami nombor 444, very nice number..dan suka betul bagi katil single camni tau, kitorang rapat kan je...hihi..dannn aktiviti malam aderrrrr....tak kan nak tidur terus kan!

Tunggu next cerita...~ fuhh,siap pon..

Truly : yanaMz~

1 comment:

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...